Domov > Správy > Správy z priemyslu

32 GW! Veľký potenciál na trhu fotovoltaiky pre domácnosti

2023-11-24

Indická komisia pre energetiku, životné prostredie a vodné zdroje (CEEW) nedávno uviedla, že s dotáciami od Ministerstva novej a obnoviteľnej energie (MNRE) dosiahne potenciál strešnej fotovoltaiky pre domáce použitie v Indii 32 GW.

Výskumná správa „Mapovanie potenciálu fotovoltaiky na strechách domácností v Indii“ indickej inštitúcie pre výskum politiky CEEW poukazuje na to, že ekonomický potenciál strešnej fotovoltaiky pre domácnosti v Indii je približne 118 GW za predpokladu, že rozsah strešnej fotovoltaiky je obmedzený na uspokojenie potrieb domácností v oblasti elektrickej energie. .

Na základe ochoty spotrebiteľov platiť a návratnosti investícií do piatich rokov, bez zohľadnenia kapitálových dotácií, sa však trhový potenciál fotovoltaiky pre domácnosti zníži na približne 11 GW.

Väčšina spotrebiteľov v domácnostiach má totiž relatívne nízku spotrebu elektriny, čo znamená, že aj keď je to technicky možné, bez finančnej podpory, solárna energia pre nich nie je ekonomicky realizovateľná.

CEEW dodal, že s kapitálovými dotáciami poskytovanými MNRE sa trhový potenciál môže zvýšiť na 32 GW. MNRE v roku 2022 oznámilo, že poskytne kapitálovú dotáciu vo výške 14558 INR (175,12 USD) na kilowatt pre 1-3 kW strešné fotovoltaické projekty v rámci druhej fázy strešného fotovoltaického programu MNRE.

Predĺžením doby návratnosti na osem rokov sa môže potenciál strešnej fotovoltaiky pre indické domácnosti zvýšiť dokonca až na 68 GW, keďže aj pri nižšej spotrebe elektriny môže viac domácností získať späť svoje investičné náklady v dlhšom časovom období.

V súčasnosti, vrátane komerčného a domáceho inštalovaného výkonu, indická strešná fotovoltaická inštalácia dosiahla 11 GW, z čoho iba 2,7 GW je v sektore domácností.

Arunabha Ghosh, generálna riaditeľka CEEW, povedala: "Z 2 GW v roku 2010 na 72 GW fotovoltaickej kapacity v súčasnosti musí indická solárna revolúcia priniesť úžitok domácnostiam, aby mohli naplno využiť svoj potenciál. Na dosiahnutie tohto cieľa však obyvatelia musia dostať primerané ceny, atraktívne stimuly." a pohodlné zážitky

Na ďalšie zlepšenie miery prijatia strešnej fotovoltaiky v domácnostiach CEEW navrhuje zaviesť cielené kapitálové dotácie, najmä pre strešné fotovoltaické systémy s výkonom 0-3 kW. Okrem toho môže vláda v politikách a nariadeniach uznať aj strešné fotovoltaické systémy s výkonom nižším ako 1 kW. CEEW dodal, že tento typ strešného fotovoltaického systému v domácnostiach má veľký potenciál.

Navyše, pokiaľ ide o ochotu inštalovať strešné fotovoltaické systémy, najväčšiu ochotu majú domácnosti v Gudžaráte, ktorá dosahuje 13 %, kým priemerná úroveň v Indii je len 5 %. Obyvatelia rôznych štátov sa však domnievajú, že investičné náklady na strešné fotovoltické systémy sú vysoké, čo ovplyvňuje ich ochotu platiť.

Krajiny po celom svete inštalujú viac strešných fotovoltaických systémov. PV Tech uvádza, že v roku 2022 tvorila globálna strešná inštalovaná kapacita 49,5 % novej kapacity alebo 118 GW.

Podľa predpovedí SolarPower Europe, európskej solárnej obchodnej agentúry, celosvetový strešný fotovoltaický priemysel dosiahne do roku 2027 268 GW, čím prekročí celkovú veľkosť solárneho trhu v roku 2022.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept